Τετάρτη 25 Μαρτίου 2009

ΚΥΡΙΟΙ ΠΛΗΣΙΑΖΕΙ Η ΩΡΑ

Οχι μην ανησυχείτε για την ώρα της γης λέμε που είναι το Σάββατο.

Εμείς δήμαρχε θα λάβουμε μέρος σαν δήμος η θα το δούμε και αυτό από την τηλεόραση;

Ρωτάω γιατί το Αιτωλικό σαν δήμος θα έπρεπε να ενδιαφέρεται περισσότερο για τέτοια ζητήματα, αφού βρίσκεται στο ύψος της θάλασσας, και το χειμώνα πιο κάτω από αυτήν.

Όλοι οι παρακάτω δήμοι ξέρουν κάτι περισσότερο από εμάς και συμετέχουν; Εμάς γιατί δεν μας βλέπω;
Αν τελικά λάβουμε μέρος ας βγει και μια ανακοίνωση μην τρομάξει ο κόσμος απο τα σκοτάδια.

Δες λίγο τί έχουν κάνει στην Ναύπακτο, εδώ και στο Αγρίνιο εδώ.

ΑΘΗΝΑΙΩΝ , ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ , ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ , ΦΙΛΙΠΠΩΝ KOINOTHTA ΑΝΑΒΡΑΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ , ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ , ΣΑΠΩΝ , ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ , ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ , ΠΑΞΩΝ , ΑΙΓΙΝΑΣ , ΘΗΡΑΣ , ΣΕΡΡΩΝ , KOΝΙΣΤΡΩΝ ΕΥΒΟΙΑΣ , ΠΕΙΡΑΙΑ , ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΚΑΒΑΛΑΣ , ΤΗΝΟΥ , ΠΟΡΟΥ , ΠΥΛΗΣ , ΝΕΣΤΟΡΟΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ , ΣΟΥΦΛΙΟΥ , ΘΕΣΣΑΛΙΩΤΙΔΟΣ , ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ , ΒΟΡΕΙΑΣ ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ , ΛΑΓΚΑΔΙΩΝ ΑΡΚΑΔΙΑΣ , ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΑΣ ΣΥΡΟΥ , ΝΕΑΣ ΧΑΛΚΗΔΟΝΑΣ , ΦΕΝΕΟΥ , ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ , ΛΥΡΚΕΙΑΣ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ , ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ , ΠΕΤΑΛΟΥΔΩΝ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ , ΑΣΣΟΥ ΛΕΧΑΙΟΥ , ΝΟΤΙΑΣ ΡΟΔΟΥ , ΓΑΛΑΞΙΔΙΟΥ , ΠΥΛΑΡΕΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΚΑΛΕΝΤΖΙΟΥ ΑΧΑΙΑΣ , ΚΟΖΑΝΗΣ , ΚΟΜΠΟΤΙΟΥ ΚΟΝΟΤΗΤΑ ΗΡΑΚΛΕΙΑΣ , ΙΛΙΟΥ , ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ , ΠΟΡΤΑΡΙΑΣ , ΜΕΛΙΒΟΙΑΣ , ΨΥΧΙΚΟΥ , ΣΥΚΕΩΝ , ΣΙΤΑΓΡΩΝ , ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΥ , ΠΑΤΡΕΩΝ , ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ , ΑΡΙΔΑΙΑΣ ΠΕΛΛΑΣ , ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟΥ , ΑΚΡΙΤΩΝ Ν.ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ , ΠΑΙΑΝΙΑΣ , ΤΥΛΙΣΟΥ , ΑΙΔΗΨΟΥ , ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ , ΥΔΡΑΣ , ΜΑΔΥΤΟΥ , ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ , ΕΔΕΣΣΑΣ , ΜΟΒΡΗΣ , Ν.ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ , ΡΟΥΒΑ , ΘΕΣΤΙΕΩΝ , ΠΑΡΟΥ , ΧΟΡΤΙΑΤΗ , ΠΙΕΡΙΩΝ , ΠΑΛΛΗΝΗΣ , ΕΡΜΟΥΠΟΛΗΣ , ΣΟΛΥΓΕΙΑΣ , ΣΚΥΔΡΑΣ , ΑΧΑΡΝΩΝ , ΑΞΙΟΥΠΟΛΗΣ , ΓΛΥΦΑΔΑΣ ,
όλοι οι δήμοι εδώ.

Τρίτη 24 Μαρτίου 2009

ΑΥΤΗ Η ΜΕΛΕΤΗ ΣΤΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΓΕΦΥΡΙΩΝ...

Αφήνουμε λίγο τον μπάρμπα Σπύρο να αναπολεί τα νεανικά του χρόνια (αμάν, το φάγατε το παιδί παλιοbloggers, εγώ πάντως περιμένω με μεγάλη αγωνία το νέο φύλλο, πιστεύω οτι θα είναι συλεκτικό, έχω πει μάλιστα στο ταχυδρομείο να μου κρατήσουν δύο τρία), και ρωτάμε το εξής:
Αυτή η μελέτη στατικότητας των γεφυριών, που στο γενικό σκεπτικό της έχει την κατασκευή νέας γέφυρας από το αντλιοστάσιο στα ρεμπάκια, υπονοεί ότι θα παρακάμπτεται η πόλη; Ρωτάω για να ξέρω αν είναι έτσι, να πουλήσω το μαγαζί και να πάω μετανάστης στην Αλβανία.

Δήμαρχε μπορείς να μας ενημερώσεις αν ξέρεις κάτι;

Κυριακή 22 Μαρτίου 2009

ΚΑΛΕ ΜΟΥ ΜΠΑΡΜΠΑ ΣΠΥΡΟ

Γιατί βρε πουλάκι μου; Γιατί; Τι έχεις πάθει;
Τι σου έκλεψε αυτός ο παλιο blogger; Αν είναι άρθρο, πές μου και εγώ θα βάλω το ντέτεκτιβ που ψάχνει να βρεί το χρηματοκιβώτιο του δήμου μας να στο βρει. Αν είναι φωτογραφία θα σου δώσω εγώ δύο της θείας μου από το γυμνάσιο να τις βάλεις στο άλμπουμ. Ότι και να είναι πές μας, κι εμείς θα σε βοηθήσουμε να το βρείς.

Στη φωτό ο Ηρακλής - Σπύρος Πουαρώ, ψάχνει να βρει ποιοι είναι οι bloggers


Πρέπει να σου πώ ότι με έχεις προβληματίσει πολύ εδώ και τρεις μέρες. Είμαι ξάγρυπνος και προσπαθώ να αποφασίσω τι να κάνω με εσένα. Να σου απαντήσω η να σε αγνοήσω. Όμως δεν μπορώ άλλο, κουράστηκα. Ζήλεψα και από τους άλλους και σου απαντώ:

Πιστεύεις αλήθεια ότι κάνουμε σάτιρα; Πιστεύεις ότι υπάρχει εστω και ένας Αιτωλικιώτης που αστειεύεται με την κατάντια της πόλης μας; Να οργίζεται μπορεί, να αγανακτεί ίσως, η να απογοητεύεται, αλλά να αστειεύεται; Πιστεύεις ότι τα κείμενα που γράφουμε είναι αστεία; Γιατί εγώ πιστεύω ότι δείχνουν τον θυμό μας για την απαξίωση του τόπου μας. Όσοι τα διάβασαν και μπήκαν στον κόπο να τα αξιολογήσουν, κανείς δεν τα είπε αστεία. Εσύ γιατί τα βλέπεις έτσι;

Πιστεύεις αλήθεια ότι στρεφόμαστε κατά του τωρινού δημάρχου η των προηγούμενων λόγω εμπάθειας η μνησικακίας; Πιστεύεις αλήθεια ότι με νοιάζει αν τον λένε Γαλάνη η Σταράμο η Κολτσίδα η Αρναούτογλου; Πιστεύεις ότι με νοιάζει που μένει η από πού είναι, η ποιο κόμμα τον στηρίζει; Εγώ σου απαντώ λοιπόν ότι δεν με νοιάζει αν είναι από την Ζιμπάμπουε, η αν μένει στο Θιβέτ, η αν τον λένε όπως θέλει, ή αν είναι με τους εργατικους του Μπλέρ.

Γιατί εκείνο που μας νοιάζει είναι αν κάνει καλά την δουλειά του, αν παράγει έργο για τον τόπο μας. Γιατί αυτό μας υποσχέθηκε όταν μας ζήτησε την ψήφο μας. Κι αυτό σχολιάζουμε. Και μακάρι όσοι ήταν μέχρι τώρα, να έχουν κάνει έργο και να είμαστε εμείς οι εμπαθείς και κακοί βλάκες και να πάψουμε να γράφουμε.

Πιστεύεις επίσης ότι αναγκάζουμε κανέναν να διαβάσει αυτά που γράφουμε; Για να γίνει αυτό πρεπει να μπεί στο ιντερνετ, στην σελίδα και να διαβάσει ότι θέλει οικιοθελώς. Εσύ όμως γιατί τρυπώνεις κάθε μήνα απροσκάλεστος, κάτω απο την πόρτα μου και με μετατρέπεις σε αναγνώστη διαφημίσεων;

Πιστεύεις, τέλος ότι αν τα κείμενα που γράφονται στα blogs αναρτηθουν στην πλατεία για να τα διαβάσουν όλοι, θα εχουν και άλλοι άνθρωποι εκτός από εσένα την γνώμη οτι είναι χυδαία,σκουπίδια, κακόβουλα και τα έχουν γράψει βλάκες, απόπατοι και σκουλίκια;

Η πιο αισχρή σου επίθεση, δεν είναι σε εμάς η στους ΜΕΠ, αλλά στον Νιόνιο. Γιατί αυτός σου απάντησε με το όνομά του. Εσύ όμως δεν είχε καν το θάρος να του επιτεθείς ονομαστικά. παραποίησες το δικό του και μετά αναφέρθηκες «αόριστα» στο φοροτεχνικό γραφείο. Λες και είναι πολλά στο Αιτωλικό. Με αυτό το θάρος θα διεκδικήσεις τα δίκια του τόπου μας, αν αύριο βγεις δήμαρχος; (Καλά μην το πιστεύεις κιόλας, έτσι στο είπα, να μην στεναχωριέσαι). Αλλά στα λέει καλύτερα ο ιδιος.

Το πρόβλήμα σου είναι ποιοι είναι οι ΜΕΠ, η εμείς η όποιος άλλος; Γιατί; Για να μας μηνύσεις και να αξιώνεις αποζημίωση; Κοίτα μπάρμπα, δεν θα εξασφαλίσεις εσύ τα γεράματά σου στην πλάτη την δικιά μας, πατώντας στην αγωνία μας για τον τόπο που ζούμε.

Εγώ όμως επειδή είμαι καλός άνθρωπος, θα σε βοηθήσω. Είμαι ψαράς και στέλνω τα κείμενα και τις φωτογραφίες, σε έναν φίλο μου στη Γαλλία που ξέρει από υπολογιστές και τα σηκώνει εκεί από ίντερνετ καφέ. Άντε πιάστον και μετά έλα να πιάσεις και εμένα.

Πάντως στο λέω καθαρά ότι αν βρίσκω στην εφημερίδα σου, άρθρα χρήσιμα για πληροφόρηση θα τα σηκώνω αναφέροντας την πηγή και να πας στην Αρχή προστασίας πνευματικής ιδιοκτησίας, να έχεις την μόνη εφημερίδα που κατοχειρώνει κάθε μήνα το περιεχόμενό της. Εντάξει μοναδικέ εκφραστή απόψεων για το Αιτωλικό;


Σε αυτή τους ανακαλύπτει


Και εδώ τους στέλνει στην πυρά να καούν.


Α και πού είσαι; Πες στον περδικούλα η στον τσιγάρα η στον γαρδούμπα, τον άλλο μήνα που θα βγει για πρυά, να μας εξηγήσει αυτό που γράφουν στο Etoliko- news για την χούντα και το άλλο ότι δήθεν πήρες λεφτά για να μην δημοσιεύσεις επιστολή, γιατί εγώ ως βλάξ και απόπατος που λες ότι είμαι, δεν τα κατάλαβα.

Παρασκευή 20 Μαρτίου 2009

Ελβετικό θαύμα στην Ανάβρα Μαγνησίας
ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ

Yπάρχει ένας διάλογος στο chat του www.etoliko.gr, όπου κάποιοι φίλοι συζητούν για ένα ορεινό χωριό και για το τί έχει κάνει εκεί η κοινοτική αρχή. Το ψάξαμε λίγο στο google και βρήκαμε ένα απόσπασμα από τον Ελεύθερο Τύπο.

Διαβάστε σας παρακαλούμε για να καταλάβουμε όλοι μας τι μπορεί να γίνει σε ένα παρατημένο χωριό όταν υπάρχει αγάπη για τον τόπο και όρεξη για δουλειά και να σκεφτούμε τι δυνατότητες έχει το Αιτωλικό μας, που επιπλέον έχει την φυσική ομορφιά και την γραφικότητά του.

Επίσης διαβάζοντά το, θα καταλάβουμε γιατί δεν υπάρχουν blogs που να ασκούν κριτική στο δήμο τους, ενώ σε εμάς αυξάνουν.
Για κάτι τέτοιες περιπτώσεις θα γράφουμε λοιπόν και ας μας γράφει ό,τι θέλει ο μπάρμπα Σπύρος.

Δείτε εδώ το άρθρο του Ελεύθερου Τύπου και εδώ, εδώ και εδώ φωτογραφίες.

Ευχαριστούμε τους φίλους από το chat για την όμορφη συζήτηση και αφορμή που μας έδωσαν.

Τετάρτη 18 Μαρτίου 2009

ΜΕΓΑΛΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ
ΤΟΥ ΑΛ ΑΙΤΩΛΙΚΟ NEWS

Κυρίες και κύριοι, φίλοι συνδημότες, λόγω του ανελέητου ανταγωνισμού που δεχόμαστε από άλλα blogs του χώρου, τα οποία με διαφημιστικές καταχωρήσεις στον τύπο, προσπαθούν να μας εξοντώσουν και να μηδενίσουν την αναγνωσιμότητά μας, αποφασίσαμε να κάνουμε έναν διαγωνισμό όπου θα χαρίσουμε σε όλους εσάς, τους αναγνώστες μας, πλούσια δώρα.

Έτσι μαζέψαμε ότι λεφτά είχαμε και αγοράσαμε 3 ολοκαίνουργιες πόρσε, 4 διαμερίσματα υπέρ λουξ σε προνομιακή τοποθεσία, 2 ιστιοφόρα και 1000 κινητά τελευταίας τεχνολογίας με κάμερα 3,2 Mpixel, wifi, gps.

Και όλα αυτά τα προσφέρουμε σε εσάς, αγαπητοί αναγνώστες εντελώς δωρεάν.

Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να επισκέπτεστε συχνά την σελίδα, και να απαντάτε σωστά στα φωτογραφικά κουίζ που θα δημοσιεύουμε. Όποιοι απαντήσουν σωστά σε όλα τα κουίζ θα μπουν στην κλήρωση για τις πόρσε, τα διαμερίσματα, και τα ιστιοφόρα. Οι υπόλοιποι θα κερδίσουν από 1 κινητό.

Ξεκινάμε σήμερα με το πρώτο κουίζ που φαίνεται παρακάτω, και πείτε μας τί παριστάνει η φωτογραφία:

κλικ για μεγέθυνση

1) Τμήμα από τον πίνακα ζωγραφικής του Γ. Τσαρούχη "Ο Κυματοθραύστης";

2) Σκηνή από κατολίσθηση στα Ιμαλάια;

3) Την εγκατελειμένη περιμετρική;

4) Εικαστική παρέμβαση μαζί με τα σκουπίδια που είναι πιο κάτω;

Μπορείτε να ψηφίσετε από σήμερα και για μια εβδομάδα. Σε αυτό το διάστημα θα περιμένουμε και μια επίσημη απάντηση. Μετά θα δώσουμε εμείς την κατά την γνώμη μας σωστή απάντηση από τις 4.

Ψηφίστε αφήνοντας το σχόλιο σας παρακάτω, η στείλτε μας mail στην διεύθυνση μας.
Επίσης μπορείτε να μας στείλετε και εσείς φωτογραφίες που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε, για το επόμενο κουίζ.

Δευτέρα 16 Μαρτίου 2009

ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΕΗ

Ευχαριστώ το φίλο Διονύση για την λεπτομερή απάντηση που φώτισε πράγματα που δεν ήξερα, και για το οτι μου έδωσε την ευκαιρία να επανέλθω στο θέμα. Καταρχήν, για να μην παρεξηγουμαστε, εγώ δεν είπα οτι πρέπει να σταματήσουμε να πληρώνουμε τα τέλη, ούτε προέτρεψα κανέναν να το κάνει. Ούτε και έχω φυσικά την απαίτηση να μου γυρίσουν 120 ευρώ πίσω η όσα είναι τέλος πάντων. Ούτε να κλείσουν τα σχολεία ή να μείνουμε στα σκοτάδια.

Αυτά είναι αυτονόητες υποχρεώσεις κάθε δημότη και κάθε πολίτη. Όπως και δικαίωμα του είναι να ξέρει αν τα λεφτά, όσο ασήμαντα και να είναι, επειδή είναι από τον καθένα μας και συνολικά είναι πολλά, αξιοποιούνται με τον καλύτερο κάθε φορά τρόπο.
Μετά την απάντησή λοιπόν ξέρω ότι ο δήμος πληρώνει το χρόνο στην ΔΕΗ 350.000 περίπου, αν κατάλαβα καλά.

Το ερώτημά μου είναι λοιπόν το εξής: μπορεί αυτό το ποσό να μειωθεί; Τί ποσοστό είναι ο δημοτικός φωτισμός; Μπορεί ο δήμος να αλλάξει σταδιακά τις λάμπες στις κολώνες και να βάλει τις καινούργιες που έχουν μικρή κατανάλωση; Το έχει κάνει ήδη αυτό ο δήμος; Κι αυτο το ρωτάω γιατί οι νέες λάμπες καταναλώνουν το 10 με 20 % του προηγούμενου ρεύματος. Μιά μείωση λοιπόν 80% αντιστοιχεί σε όφελος 280.000 ετησίως. Άντε σε 200.000 αν βγάλουμε τις αντλίες και ότι δεν μπορεί να αντικατασταθεί. Η αν τέλος πάντων είναι γνωστό το ποσοστό του δημοτικόύ φωτισμόύ ας το γράψει κάποιος να βρούμε το ακριβές ποσό.

Αυτά τα λεφτά σε βάθος τετραετίας μπορούν μαζί με μια επιχορήγηση κρατική, να χρησιμοποιηθούν για να φτιαχτεί ο βιολογικός;

Το έχει κάνει αυτό ο δήμος μας;

Ρωτάω για να μάθω, όχι για να κατηγορήσω.

Αν έχει γίνει εγώ θα το κατεβάσω το post.

Και μετά θα ρωτήσω για τα κρατικά κονδύλια, αν παίρνει ο δήμος μας. Θα συνεχίσω να ρωτάω μέχρι να μάθω γιατί δεν έχουν γίνει τα 4-5 βασικά πράγματα που χρειάζεται το Αιτωλικό μας.

Και επειδή μια ιστοσελίδα που βρήκα για το δήμο είναι σπασμένη θα ρωτάω από εδώ.
http://www.dimosetolikou.com
Όποιος θέλει μπορεί να κοιτάξει εδώ κάτι αντίστοιχο στο Ηράκλειο Κρήτης.(σελ.13) που βρήκα στο νετ.
Η εδώ

Κυριακή 15 Μαρτίου 2009

ΒΡΕΘΗΚΕ Ο ΚΑΔΟΣ ΟΕΟ

Κυρίες και κύριοι, οι δαιμόνιοι ρεπόρτερ του Αλ Αιτώλικο news , μόλις μας ειδοποίησαν ότι τοποθετήθηκαν οι κάδοι ανακύκλωσης και έτσι και εγώ θα πάρω την εκδίκηση μου από την γυναίκα στο σπίτι.
Ξεκινάμε λοιπόν πάλι να μαζεύουμε χαρτιά, πλαστικά και αλουμίνιο και τα πάμε στους μπλέ κάδους.
Και δεν τους χρησιμοποιούμε για κανονικά σκουπίδια, γιατί μετά δεν θα μας φταίει ο δήμαρχος που θα τους αποσύρει.

Σάββατο 14 Μαρτίου 2009

ΘΕΛΩ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΜΟΥ ΠΙΣΩ

Αφορμή για αυτο το post στάθηκε ο τελευταίος λογαριασμός της ΔΕΗ που έλαβα πριν λίγες μέρες. Καθώς λοιπόν τον περιεργαζόμουν είδα κάπου που έγραφε το εξής όμορφο: ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ ΠΛΗΡΩΝΕΤΕ: 20 ευρω.

Και έκανα την εξης χαζή σκέψη. Αφού πληρώνω 20 ευρω το δίμηνο, άρα το μήνα 10 ευρώ(άσσος στην αριθμητικη, όπως προσέξατε). Και το χρόνο 120 ευρω. Οι κάτοικοι στο Αιτωλικό και στα περίχωρα ειναι γύρω στις 8000. Αν πούμε οτι αυτοί χωρίζονται κατά μέσο όρο στα 4(τετραμελής οικογένεια) και όλοι μένουν σε ένα σπίτι(λογικό νομίζω),μας κάνει 2000 σπίτια( πτυχίο στα μαθηματικά,έτσι;), υπολογίζω πρόχειρα ότι κάθε χρόνο όλοι εμείς ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ 240.000 ευρω.

Και αυτά χωρίς να υπολογίσω, τα τέλη που πληρώνουν τα μαγαζιά η το νερό που πληρώνουμε και δεν πίνουμε. Αν τα βάλω και αυτά φτάνουμε περίπου στα 280.000 τον χρόνο( μεταπτυχιακό στα μαθηματικά!!).

Το συμπέρασμα είναι ότι στα 7 χρόνια που είναι ο τωρινός δήμαρχος ΟΛΟΙ ΕΜΕΙΣ έχουμε δώσει 2.000.000 ευρώ (το διαβάζω για να το αντιληφθώ και εγώ) ΔΥΟ ΕΚΑΤΟΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ. Χωρίς να υπολογίσω κρατικές η ευρωπαικές επιδοτήσεις που δεν ξέρω πόσα μπορεί να είναι.

Βγάζω λοιπόν το συμπέρασμα ότι θα πρέπει με αυτά τα λεφτά να έχουν γίνει πολλά έργα στην περιοχή μας. Έτσι θα πρέπει ο βιολογικός καθαρισμός να λειτουργεί άψογα και να μην βρωμίζει την θάλασσα. Επίσης θα πρέπει να έχει ανοιχτεί ο δίαυλος που λένε οι ψαράδες, να έχουν επισκευαστεί τα γεφύρια χωρίς μπετόν, να είναι καθαρή η πόλη, να μην κινδυνεύουν οι άνθρωποι να πνιγούν κάθε φορά που βρέχει η φυσάει και άλλα πολλά.

Βγήκα λοιπόν να θαυμάσω όλα αυτά τα έργα που σας είπα πρίν.

Αλλά είδα τα απόβλητα του βιολογικού να πέφτουν στον Ντολμά, το κάρκανο να έχει γεμίσει την θάλασσα στην ανατολική μεριά της, ο δίαυλος έμαθα ότι σταμάτησε λίγο πριν ολοκληρωθεί, το δρόμο μετά τον πόρο να έχει σηκωθεί μόνο επιφανειακά, τα γεφύρια ερείπια (όποιος περνάει ρίχνει και από λίγο τσιμέντο), σκουπίδια και βρωμιά στην παραλία και στις αρχές Δεκεμβρίου την πόλη κάτω από το νερό.

Θα μού πείς βέβαια μόνο ο τωρινός δήμαρχος έπρεπε να τα κάνει αυτά; Οχι βέβαια, γιατί και οι προηγούμενοι πήραν από ΕΜΑΣ άλλα τόσα λεφτά (μην ξανακάνω υπολογισμούς τώρα, Διδακτορικό στα μαθηματικά!!!)

Αλλά ρε παιδιά εγώ τί θα κάνω;
Κάθε φορά που βγαίνει καινούργιος δήμαρχος θα γυρίζω το μετρητή στο μηδέν;
Η θα πρέπει να φορτώνομαι τον κάθενα σωτήρα για 2 τετραετίες για να ολοκληρώσει το έργο του;
ΠΟΙΟ ΕΡΓΟ;

Πέντε πράγματα είναι να γίνουν και αντί για αυτά, τα σπάμε σε εργάκια για να εχουν δουλειά οι εργολάβοι. Και αυτά είναι χωρίς απόδοση. Τί να το κάνω που στρώνεις πίσα στο δρόμο, όταν μετά από 3 μήνες έχει χαλάσει; Εσύ αν εφτιαχνες σπίτι και μετά από 3 μήνες η 1 χρόνο χαλούσε, θα τον κυνήγαγες τον εργολάβο η όχι; Θα τον ξανάπερνες; Εγώ γιατί να σας βλέπω να κάνετε αυτά που κάνετε και να σας ψηφίζω; Γιατί είστε όμορφοι;

Σκάψατε πριν λίγο καιρό τις καμάρες στα γεφύρια και την λάσπη την πετούσατε 50 μέτρα μακριά. Εγώ τί να πω τώρα, ότι με την πρώτη φουρτούνα η λάσπη δεν θα γυρίσει και θα φράξει τις καμάρες πάλι; Η ότι έγινε το εργάκι έτσι πρόχειρα για να ξαναγίνει και να ξαναγίνει;

Θα μου πείς τώρα, εσύ που τα λες τόσο εύκολα ξέρεις τί δύσκολο είναι να τα κάνεις αυτά; Ωραία λοιπόν ας τα μοιράσουμε. Να πούμε οτι από εδώ και πέρα ο δήμαρχος που θα βγεί από 2010-2014 θα φτιάξει τον βιολογικό. Από 2014-2018 τον δίαυλο. Από 2018-2022 τα γεφύρια. Αντε να δούμε τουλάχιστον να μην έχουμε άλλα 20 χαμένα χρόνια.

Με αυτή τη συμφωνία εγώ δέχομαι να πληρώνω ΚΑΘΕ ΜΗΝΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΜΟΥ στο δήμο, γιατί αλλιώς δήμαρχε, εσύ και οι προηγούμενοι και οι επόμενοι, μου χρωστάτε λεφτά και εγώ τα θέλω πίσω. Γιατί όμορφοι δεν είστε.

Άντε με συγχίσατε και θέλω να βγω.

Τρίτη 10 Μαρτίου 2009

ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΔΟΣ; ΟΕΟ

Όλα ξεκίνησαν ένα μεσημέρι. Η βοή της πόλης είχε αρχίσει να παραδίδει την κυριαρχία της, στην ησυχία του μεσημεριανού φαγητού. Ξαφνικά, ακούστηκε το κουδούνι της εξώπορτας.
Άνοιξα διστακτικά και αντίκρισα έναν νεαρό. Χαμογελαστός μού πρόσφερε μια σακούλα ανακύκλωσης. Αμέσως άρχισε να μου εξηγεί οτι πρόκειται να ξεκινήσει το πρόγραμμα ανακύκλωσης και στο δήμο μας. Θα πρέπει λοιπόν στην σακουλίτσα να βάζουμε τα πλαστικά, αλουμίνια και χαρτάκια και να τα πηγαίνουμε στον ειδικό κάδο.
Έκλεισα την πόρτα όλο χαρά. Επιτέλους, σκέφτηκα να και κάτι σωστό σε αυτό μέρος. Μπράβο. Η οικολογικά ευαίσθητη συνείδησή μου θα σταματούσε να με ενοχλεί κάθε φορά που πετούσα χαρτιά στα σκουπίδια. Μάζεψα όλη την οικογένεια, το συζητήσαμε και αποφασίσαμε από εδώ και στο εξής να συγκεντρώνουμε τα σκουπίδια ξεχωριστά. Όλοι μας είμασταν χαρούμενοι. Όλοι εκτός από έναν.
Η μόνη που μου φάνηκε προβληματισμένη ήταν η γυναίκα που φρόντιζε το σπίτι.
Την σακούλα μας την έδωσαν για την λαική, μου λέει.
Αν είναι δυνατόν σκέφτηκα. Άρχισα να της εξηγώ για την ανακύκλωση και πόσο χρήσιμη είναι και το τι θα κάνουμε με την σακούλα. Της έδωσα το φυλλάδιο με τις οδηγίες, να διαβασει, να ξεφυγει από την άγνοιά της. Το πήρε χωρίς να πει τίποτα.
Μετά από 10 μέρες ενταντικής συλλογής η σακούλα άρχισε να γεμίζει.
Η γυναίκα με ρώτησε πού είναι ο κάδος για να πάει να την αδειάσει.
Ε δίπλα στον κανονικό, της απάντησα, ελαφρά ενοχλημένος, απορώντας πως δεν τον έχει δει τόσες μέρες.
Γυρνώντας, μου είπε ότι δεν βρήκε τίποτα.
Ε καλά, της απάντησα σε 2 μέρες θα τον βάλουν.
Οι μέρες περνούσαν και μαζί γέμιζε και η σακούλα. Μετά από δύο βδομάδες, αρχίσαμε να βάζουμε τα κουτάκια της κοκα κολα πάνω στον πάγκο της κουζίνας.
Η μορφη της γυναίκας άλλαξε. Έγινε σκοτεινή και απόμακρη. Ο θυμός άρχισε να την κυριεύει.
Οι πρώτες κατσαρίδες έκαναν αγώνες ταχύτητας στο πάτωμα της κουζίνας.
Αρχίσαμε να ρωτάμε γνωστούς και φίλους μήπως στην γειτονιά τους υπήρχε κάδος. Τίποτα.
Και ένα πρωι, όταν πήγα να αφήσω ένα άδειο κουτάκι από γάλα πάνω στο έπιπλο της τηλεόρασης, η γυναίκα ξέσπασε.
Αν δεν πας τωρα αμέσως να βρεις τον κάδο, εγώ φεύγω από εδω μέσα, μου είπε.
Η απειλή ήταν άμεση. Έπρεπε να βγώ έξω, να ψάξω.
Επιστράτευσα το αστυνομικό μου δαιμόνιο και βγήκα στο δρόμο. Ξεκίνησα από το πρακτορείο. Τίποτα. Μετά στο πάρκο. Τίποτα. Μετά στο σχολείο. Τίποτα. Η αγωνία είχε αρχίσει να με κυριευει.
Φτάνοντας στην εξέδρα είχα την ελπίδα ότι θα είχαν βάλει στην άλλη πλευρά. Μάταια. Ξαναγύρισα στο πρακτορείο. Κουράστηκα. Σταγόνες ιδρώτα κυλούσαν στο πρόσωπό μου. Δεν μπορεί σκέφτηκα, τι μας τις έδωσαν τις σακούλες; Θα τον βρώ.
Μπήκα στα στενά. Σε κάθε γωνιά έλεγα, να, δεν μπορεί, εδώ θα είναι. Και δεν ήταν.
Γύρισα σπίτι κατάκοπος.
Λοιπόν, με ρώτησε η γυναίκα, τον βρήκες;
πάρε την σακούλα και άδειασέ την στα σκουπίδια, της απάντησα.
Σε ποιόν κάδο, με ρωτά.
Στον κανονικό, ούρλιαξα.
Καλά είπα εγώ, οτι την σακούλα μας την έδωσαν για την λαικη, μουρμούρησε καθώς έκλεινε την πόρτα πίσω της.
Υ.Γ. Ίσως να είμαι ανυπόμονος, ίσως να μην είδα καλά, όμως σας παρακαλώ αν ξέρει κάποιος ας μου πει: πού είναι ο κάδος οεο;

Κυριακή 8 Μαρτίου 2009

10 ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ ΑΙΤΩΛΙΚΟΥ Η αλλιώς ΓΙΝΕ ΚΙ ΕΣΥ ΔΗΜΑΡΧΟΣ, ΜΠΟΡΕΙΣ

Για να εκλεγεί κάποιος, δήμαρχος στο Αιτωλικό θα πρέπει να συγκεντρώνει κάποια χαρακτηριστικά τα οποία ανακάλυψα μόλις χθες, έπειτα από πολύμηνη συστηματική έρευνα στατιστικών στοιχείων των προηγούμενων εκλογικών αναμετρήσεων και εξαντλητική σκέψη και σας παρουσιάζω αναλυτικά παρακάτω:
  1. Θα πρέπει ο υποψήφιος δήμαρχος να ΜΗΝ κατοικεί στο Αιτωλικό. Κατά μια περίεργη σύμπτωση οι 2 στους 4 τελευταίους δημάρχους δεν έμεναν στον τόπο που υποτίθεται κυβερνούσαν αλλά στο Αγρίνιο. Αυτό δεν θα πρέπει να μας φανει παράξενο αφου θα μπορούσε να συμβαίνει και σε άλλους δήμους της χώρας μας. Έτσι για παράδειγμα ο δήμαρχος της Αθήνας είναι λογικό να μένει στην Χαλκίδα, ο δήμαρχος Θεσαλλονίκης στην Βέροια, της πάτρας στο Αίγιο κλπ. Η σκέψη μου πάνω σε αυτό το παράδοξο με οδήγησε στο συμπέρασμα ότι ετσι πρέπει να γίνεται και ότι η επιλογή είναι σωστή. Καταρχήν όταν δεν μένεις στον τόπο σου, δεν βλέπεις όλο τους ίδιους και τους ίδιους, οπότε δεν βαριέσαι και έχεις μεγαλύτερη όρεξη να εργαστείς για το καλό του τόπου σου. Έπειτα το Αγρίνιο είναι μεγάλη πόλη, οπότε αποκτάς καινούργιες εμπειρίες, ξυπνάς, και δεν είσαι ο μπούφος που μένει συνεχώς στα ίδια. Αποκτάς κουλτούρα και εξυψώνεσαι σαν άνθρωπος. Επίσης το Αγρίνιο έχει κινηματογράφο που στο Αιτωλικό δεν πρόκειται να γίνει ποτέ και βλέπεις και καμμιά ταινία που οι ιθαγενείς στο χωριό δεν μπορούν να δουν και είσαι και ενημερωμένος και κανεις και τον έξυπνο. Έπειτα έχει πιο φθηνή αγορά και δεν χρυσοπληρώνεις τα ψώνια στο σούπερ μάρκετ και στους μπακάλιδες της γειτονιάς. Τέλος μπορεί να συναντήσεις στο δρόμο τον δήμαρχο Αγρινίου και να σου πει καμμιά ιδέα, ώστε να κάνεις κανένα έργο στο χωριο. (10 μονάδες)
  2. Τίτλος. Θα πρέπει να έχει φροντίσει από πριν να αποκτήσει κάποιον τίτλο, ασχέτως ποιος είναι αυτός. Έτσι θα μπορεί να είναι γραμματέας της τοπικής ομάδας, πρόεδρος του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων, ταμίας στην ενορία του, μέλος ΔΣ στον σύλλογο φίλων παιδικού βιβλίου η αναπληρωματικό μέλος στην ένωση συνταξιούχων τοξοβόλων Ελλάδας, κάτι τέλος πάντων που να πιστοποιεί ότι εχει κοινωνική δράση βρε παιδί μου. (5 μονάδες).
  3. Ως προς τα τυπικά προσόντα θα πρέπει να είναι δικηγόρος η γιατρός η πολιτικός μηχανικός η καθηγητής η δημόσιος υπάλληλος. Απαγορεύονται δια ροπάλου επαγγέλματα όπως ψαράς, ελαιοχρωματιστής, αγρότης κλπ ασχέτως εάν πονούν περισσότερο τον τόπο τους και μπορεί να έκαναν περισσότερα πράγματα για αυτόν, γιατί αυτοί όταν τους έλεγαν στο σχολείο να διαβάσουν και να γίνουν γιατροί, δικηγόροι κλπ την έκαναν κοπάνα και πήγαιναν και έπαιζαν μπάλα η πήγαιναν στα μπιλιάρδα. Καλά να πάθουν τώρα. Άντε που θέλουν να γίνουν και δήμαρχοι. (7,5 μονάδες)
  4. Σοβαρότης - σοβαροφάνεια. Θα πρέπει να έχει καμμιά άσπρη τούφα στα μαλλιά του για να δείχνει σοβαρός. Εάν δεν έχει και το μαλλί του είναι προς το κορακί και πλούσιο, θα πρέπει η να αφήσει καράφλα η να ασπρίσει λίγο στα πλάγια. (Ντεκαπάζ συμβουλεύεται να γίνει σε Αθήνα η πάτρα για να μην τον πάρουν με τις πέτρες πριν βγει. Όταν με το καλό βγει θα έχει όλο τον χρόνο να τον πάρουν με τις πέτρες, ντομάτες, γιαούρτια και άλλα φαγώσιμα). (5 μονάδες)
  5. Εύρεση κομματικής υποστήριξης. Είναι πολύ σημαντικό να καταλάβει ο υποψήφιος δήμαρχος ότι το κόμμα πρέπει να στέκεται διακριτικά κοντά του. Να μην τον χρωματίζει εντελώς αλλά και να μην τον αφήνει ακάλυπτο. Επιλογή κόμματος πέραν των δύο μεγαλυτέρων είναι ολέθριο λάθος και μπορεί να τον οδηγήσει σε συντριβή. Εκτός αυτού και να βγει τελικά (λέμε τώρα), δεν θα πάρει καμμιά πίστωση για τα έργα που δεν θα έκανε έτσι κι αλλιώς και έτσι δεν θα φτιάξει και τίποτε για τα παιδιά του. Το αποτέλεσμα θα είναι να διασυρθεί και να απορριφθεί ακόμη και από την ίδια του την οικογένεια. Θα καταλήξει να συχνάζει σε ταβέρνες και ουζερί, και θα γίνει μπεκρούλιακας. Εξάλλου ποιός θέλει να τον συγχαρεί και να τον φιλήσει η παπαρήγα που δεν έχει κάνει αποτρίχωση ποτέ της και το μουστάκι της είναι σαν του Καραισκάκη; Αλλιώς είναι να σε συγχαρεί ο Κωστάκης με την Νατάσα η ο Γιώργος. Άλλη ποιότητα βρε παιδί μου. (10 μονάδες)
  6. Δημιουργία αυλής. Είναι ίσως το σημείο που χρειάζεται την περισσότερη προσοχή. Θα πρέπει οι άνθρωποι που τον πλαισιώνουν να είναι οι λιγοτερο ικανοί στην πόλη και στα περίχωρα η αν δεν είναι, να έχουν την προοπτική να γίνουν η να τους κάνει αυτός ανίκανους. Και δεν χρειάζεται να ψάξει, γιατί αυτοί θα τον πλησιάσουν από μόνοι τους. ΠΡΟΣΟΧΗ. Επιλογή ικανών και δραστήριων συνεργατών κρύβει τον ολέθριο κίνδυνο να αναγκαστεί να δημιουργήσει κάποια έργα στην θητεία του κάτι που θα τον βάλει αργότερα σε μεγάλες περιπέτειες και κινδύνους όπως θα εξηγήσουμε στο δεύτερο μέλος των συμβουλών μας. Έτσι ο οποιοσδήποτε αποδειχθεί ικανός θα πρέπει άμμεσα και παραδειγματικά να τιμωρειται και να διώχνεται το συντομότερο δυνατόν. (10 μονάδες)
  7. Δημιουργία προγράμματος. Είναι ίσως το ποιό εύκολο σημείο. Δεν χρειάζεται παρά να πάρει ένα οποιοδήποτε παλαιό πρόγραμμα και να το αντιγράψει. Δεν έχει σημασία η χρονολογία, ας είναι και τριάντα χρόνια παλιό, έτσι κι αλλιώς τίποτα δεν έχει γίνει σε αυτό τον τόπο από τότε. Άρα ο,τι χρειαζόταν τότε χρειάζεται και τώρα. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στο σημείο όπου θα αναφερθεί στην λιμνοθάλλασα. Θα πρέπει να αναφέρει ιδιαίτερα τα γνωστά : ότι θα την φτιάξει, θα ανοίξει το δίαυλο, θα φτιάξει το βιολογικό, θα διώξει το υδρόθειο, ότι θα κάνουμε μπάνιο στο κανάλι, θα ανοίξει τα γεφύρια, ότι θα διώξει τις φαλαρίδες για να μην τρώνε τα ψάρια και κουτσουλάνε από δω κι από κει κλπ. Εάν πείσει ότι μετά την εκλογή του η θάλασσα θα είναι κάτι σαν τις Μαλδίβες και θα τρώμε με χρυσά κουτάλια θα έχει κάνει ένα σημαντικό βήμα για την εκλογή του. (7,5 μονάδες)
  8. Τάξιμο και διορισμοί. Θα πρέπει να τον πιστέψουν ότι η ανεργία μετά την εκλογή του θα πέσει στο 0% για πρώτη φορά στα παγκόσμια χρονικά. Για να γίνει αυτό θα πρέπει την κάθε θέση που υπάρχει στο δήμο να την υποσχεθεί σε τουλάχιστον 15 άτομα, οι οποίοι όμως να μην γνωρίζονται μεταξύ τους και να τους επισημάνει αυστηρά ότι αυτός θα τους διορίσει μεν μετά, αλλά προς θεού δεν πρέπει πρίν να πουν τίποτα σε κανέναν για να μην ξεφτιλιστεί. Και να έχουν τουλάχιστον από 10 συγγενείς πίσω τους. Αν οι θέσεις δεν φτάνουν μπορεί να δημιουργήσει καινούργιες θέσεις εργασίας, στο μυαλό του πάντα βέβαια, όπως οι παρακάτω: φύλακας αναπαραγωγής της τσιπούρας, κυνηγός υδρόθειου, καταμετρητής κίνησης αυτοκινήτων στα γεφύρια, εργάτης σε εργοστάσιο παραγωγής ριβανής κλπ. Υπάρχουν πολλές, αφήστε την φαντασία σας ελεύθερη. (10 μονάδες)
  9. Παρουσία σε εκδηλώσεις. Η εκλογές είναι Οκτώμβριο. Έχει λοιπόν δύο μεγάλες εκδηλώσεις για να παραβρεθεί και να κάνει τις επαφές του. Το πανηγύρι και τη γιορτή του ψαριού. Η δεύτερη μάλιστα κρίνεται ως η πλέον κρίσιμη γιατί είναι η τελευταία του ευκαιρία να πλησιάσει τους ετεροδημότες. Αν μάλιστα περιφέρεται από τραπέζι σε τραπέζι και κερνά και κανένα μπουκάλι κρασί έχει βάσιμες ελπίδες να τον θυμηθούν σε 20 μέρες που θα ψηφίζουν και να το ρίξουν σε αυτόν και όχι στον άλλο τον τσιφούτη που δεν τους κέρασε τιποτα. (10 μονάδες)
  10. Ψηφοθηρία. Σε περίοδο οικονομικής κρίσης είμαστε, δεν χρειάζεται να σου πω γιατί σε έχει σταματήσει μισή ώρα ο τσιγγάνος στο δρόμο και σου λέει πόσο σε αγάπαει αυτός και τα δέκα ενήλικα παιδιά του καθώς και τα δεκατρία αδέρφια του με τα παιδιά τους. Δήμαρχος θέλεις να βγεις, κατάλαβε και τίποτα μόνος σου. (10 μονάδες)
Αν ακολουθήσεις αυτούς τους 10 κανόνες και συγκεντρώσεις τουλάχιστον 60 από τις μονάδες που είναι στην παρένθεση θα είσαι σίγουρα στο 2ο γύρο. Αν συγκεντρώσεις 85 είναι σίγουρο ότι θα είσαι ο νέος δήμαρχος Αιτωλικού. Αν δεν κατάφερες να συγκεντρώσεις τουλάχιστον 60, τι να πω, λυπάμαι. Όμως μην απογοητεύεσαι μικρέ μου Μαυρογιαλούρε. Έχεις 1,5 χρόνο ως τις εκλογές και 5,5 ως τις επόμενες. Προετοιμάσου και κάνε αυτά που είπαμε. Και την επόμενη φορά θα είσαι εσύ ο νικητής.

Αν πρόσεξες το άθροισμα των μονάδων είναι 85. Έχω κρατήσει άλλες 15 μονάδες μέχρι το εκατό για την περίπτωση που είσαι άξιος, δημιουργικός, ειλικρινής με τους δημότες σου, τίμιος, εργατικός, ενδιαφέρεσαι πραγματικά για το μόχθο των άλλων, για τους νέους και τα προβλήματα τους, για την ανεργία , την φτώχεια, την στέρηση, την απαξίωση του τόπου, την καταστροφή της θάλασσας και άλλα τέτοια χαζά.
Όμως αυτές ίσως να μην τις χρειάζεσαι. Θα σε ψηφίσουμε και χωρίς αυτές.
Έτσι γίνεται πάντα εδώ.

Αιτωλικο 8-3-2009
Υ.Γ. Δεν λέω πως δεν υπαρχουν άτομα που εχουν καλές προθέσεις. Κάτι γίνεται όμως και παντα στραβώνουν τα πράγματα. Γιατί οι πρόθέσεις πολλές φορές δεν φτάνουν. Η ξεχνιούνται μετά.
Το κείμενο εκφράζει την γενικότερη αίσθηση μου για το πως γίνονται τα πράγματα σε αυτόν τον τόπο. Ως εκ τούτου οποιαδήποτε ομοιότητα με υπαρκτά πρόσωπα η καταστάσεις είναι τελείως συμπτωματική και τυχαία.
To be continued...