Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2010

Η τέχνη της ματαίωσης.  (πως να κάνεις τον κόσμο να σκύψει το κεφάλι και να πάει σπίτι του)

Καταρχήν να πούμε ότι το παρακάτω κείμενο δεν αναφέρεται σε πραγματικά γεγονότα ούτε και σε αληθινά πρόσωπα. Οτι πούμε παρακάτω είναι εντελώς φανταστικό.
Θα αναλύσουμε λοιπόν πως μπορεί μια τοπική εξουσία όπως είναι η δημοτική εξουσία μπορεί να κάνει τον κόσμο μιας ολόκληρης πόλης να μην απαιτεί τίποτα για την ζωή του και το κυριοτερο, να αισθάνεται ότι δεν μπορεί να απαιτήσει τίποτα. Ότι τελικα είναι ματαιο να απαιτει. Και μαλιστα με τροπο νοικοκυρεμενο και νομιμο.

1.      Θα χρειαστουμε τα εξης υλικα: Καταρχην ένα αιτημα του κοσμου. Δεν εχει σημασια ποιο είναι αυτό, αρκει ένα αιτημα. Εμεις για τις αναγκες του κειμενου θα χρησιμοποιησουμε, στην τυχη,  το αιτημα του κοσμου να μην συνενωθεί η πολη τους με μια γειτονική πολη στα πλαισια του νεου νομου Καλλικρατης.  

2.      Θα πρεπει για το αιτημα των κατοικων να τηρηθει σιγη ιχθυος από την στιγμη που θα ανακοινωθει μεχρι την στιγμη που θα ξαναερθει στο προσκηνιο για ψηφιση. Ετσι ο κοσμος θα βρεθει απροετοιμαστος στην αντιδραση του και αρα ευκολα θα καμφθεί.

3.      Όταν όμως πλησιασει η στιγμη της ψηφιση του, τοτε θα πρεπει να υπαρξει αμεση κινητοποιηση. Εχουμε λοιπον μια βδομαδα καιρο μεχρι να ψηφιστει ο νομος.  Τοτε θα βγει μπροστα ο δημαρχος της πολης και θα παρει το θεμα πανω του. Προσοχη, εδώ είναι το σημειο που χρειαζεται την μεγαλυτερη μαστορια. Σε καμμια περιπτωση δεν πρεπει να οργανωθει καποια αντιδραση επισημη από τον δημο, απλως πρεπει να γινονται σκορπιες δηλωσεις στον τοπικο τυπο ξερετε του στυλ εμεις παλευουμε για το καλο του τοπου κλπ. Ετσι οι οποιες κινητοποιησεις αποφασιστουν, θα γινουν από σκορπιους κατοικους, δεν θα εχουν την απαραιτητη νομιμοποιηση και θα είναι ευκολες στον χειρισμο τους.

4.      Το αιτημα σε κάθε περιπτωση θα πρεπει να υποβαθμιστει και να ξεγυμνωθει από κάθε μορφης πολιτικο επιχειρημα. Ετσι λοιπον αντι να σταθουμε στην αντιθεση μας σε ένα σχεδιο με το οποιο το κρατος πεταει από πανω του την ευθυνη της παιδειας της υγειας και της προνιας και την δινει στους δημους με τον κινδυνο να αρχισει και εκει το φαγοποτι και η διαλυση αυτων των τομεων, αντι να σταθουμε στον κινδυνο να χαθει και η τελευταια εννοια κοινωνικής συνοχής δημιουργωντας δημους μαμουθ οπου οι πολιτες γινονται ξενοι μεταξυ τους και εκπροσωπουνται από αυτους που οριζει το κομμα, εμεις δεν θα πουμε τιποτα για αυτά , αλλα θα σταθουμε στο καθαρα τοπικιστικο επιπεδο δηλαδη ότι δεν θελουμε να συνενωθουμε γιατι ας πουμε οι κατοικοι της αλλης πολης μας κοροιδευουν η εμεις γιναμε δημος πριν από αυτους η ετσι απλα δεν θελουμε, η αν θα μπει πρωτο το δικο μας ονομα η και τα δυο ώστε να φανει ότι προκειται για τσακωμο τραγουδιστων για την ταμπελα του μπουζουξιδικου. 

5.      Αν παρολα αυτά, καποιοι αμετανοητοι αποφασισουν μια κινητοποιηση, όπως ας πουμε να κλεισουν την εθνικη οδο θα πρεπει να κανουμε τα εξης: Να μην την οργανωσουμε ώστε να κανει ο καθενας ότι θελει. Ο δρομος πρεπει να ανοιγει και να κλεινει οποτε αποφασισει οποιος φωναζει πιο πολύ. Οι οδηγοι που θα περιμενουν κατά το κλεισιμο θα πρεπει να μην ενημερωθουν για το τι συμβαινει, δεν πρεπει να τους μοιραστουν ενημερωτικά φυλλαδια ώστε περιμενοντας να εξαγριωθουν και να πλακωθουν στο ξυλο με τους κατοικους. Από το δημοτικο συμβουλιο δεν πρεπει να είναι εκει ολοι και τις δυο μερες αλλα μονο δυο τρεις που εχουν φιλοτιμο και σεβονται την ψηφο που τους δωσαμε.  

6.      Τα αποτελεσματα είναι αμεσα. Την δευτερη μερα των κινητοποιησεων ο κοσμος είναι πολύ λιγοτερος και ξερει ότι όταν τελειωσει η κινητοποιηση του, τελειωνουν όλα. Εμεις τοτε, λεμε ότι θα κανουμε και μια επιτροπη να παει το θεμα στην Αθηνα , στους βουλευτες, ώστε να παρουμε και την τελευταια ευθυνη από πανω του. Ο κοσμος φευγει με την πικρη ικανοποιηση ότι εκανε ότι μπορουσε και περιμενει τα νεα της επιτροπης που βεβαια δεν θα ερθουν ποτε.  Σε μια βδομαδα το σχεδιο εχει ψηφιστει, όλα εχουν τελειωσει. Ο κοσμος εμαθε το μαθημα του:  Δεν μπορεις να αγωνιστεις για τιποτα. Ο αγωνας σου  δεν εχει αποτελεσμα. Είναι λοιπον ματαιος. Ετσι την επομενη φορα δεν θα αντιδρασει κανενας. Είναι ματαιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου