Παρασκευή, 12 Νοεμβρίου 2010

Κάποιες σκέψεις για τα προγράμματα των δυο μονομάχων.

Ο σχολιασμός έχει ως στόχο στην καλύτερη ενημέρωση των Αιτωλικιωτων και όχι την προτροπή για ψήφο. Οι σκέψεις αυτές αφορούν τον δήμο Αιτωλικού. Για το Μεσολόγγι και της Οινιάδες θεωρούμε ότι καλύτερα είναι να σχολιάσουν οι εκεί δημότες παρά εμείς.
Ας αρχίσουμε με το πρόγραμμα του κ. Κατσουλη, αφού είναι και πρώτος τελικά στην κατάταξη. Στην φωτογραφία βλέπετε αποσπάσματα από το πρόγραμμα που αναφέρονται στο Αιτωλικό. Αυτά που είναι μέσα σε κόκκινο πλαίσιο τα θεωρούμε θετικά για την πόλη μας. Ας τα δούμε ένα ένα:

1.Ιβαρια. Το να διαχειρίζεται ο δήμος και όχι η περιφέρεια τις μισθώσεις θεωρούμε ότι είναι θετικό μόνο στην περίπτωση που αλλάξει το σύστημα της δημοπρασίας που ουσιαστικά πλουτίζει λίγους και αφήνει τον απλό ιβαρα με ένα μεροκάματο. Το μητρώο ψαράδων είναι πολύ σωστό όπως και ο συνεταιρισμός αφού πλαισιωθεί με επιστήμονες ιχθυολόγους σε συμβουλευτικό επίπεδο.

2. Η άρση αναχωμάτων θετική και θα έπρεπε να έχει γίνει εδώ και χρόνια.

3.Ο δευτερογενής βιολογικός επίσης.

4.Αδρανή υλικά επίσης.

5.Ερασιτεχνική αλιεία επίσης.

6.Ύδρευση επίσης

7.Για τις πλημμύρες δεν διαβάσαμε κάτι ελπίζουμε ότι μας ξέφυγε.

8.Για τον Άγιο Νικόλαο τον Κρεμαστό, θετικό καθώς και για τα μουσεία και για το πανηγύρι.

9.Μουσείο Κατράκη θετικό.

10.Σχετικά με τα λασπόλουτρα η πιστοποίηση δεν φτάνει. Ωραια την πήραμε μετά τι; Και γιατί είδους πιστοποίηση μιλάμε; Έτσι γενικά;


Αν και τα προηγούμενα που αναφέραμε και πήραμε από το φυλλάδιο του προγράμματος είναι θετικά χωρίς να είναι τα μοναδικά (τα υπόλοιπα αναφέρονται γενικότερα στον δήμο και κατά συνέπεια περιλαμβάνουν και το Αιτωλικό) θεωρούμε όπως έχουμε κατ' επανάληψη πει από αυτό εδώ το ιστολογιο ότι αν κάτι δεν είναι προϋπολογισμένο έστω και σχετικά, έστω και στο περίπου, δεν αποτελεί παρά μόνο έναν ευσεβή πόθο του υποψηφίου και αυτό δεν αφορά μόνο τον κ. Κατσουλη αλλά όλους τους υποψηφίους αφού κανένας δεν έχει προϋπολογίσει έργο. Αν λοιπόν εμείς αραδιάσουμε 200 έργα που κάνουν 5 δις ευρώ το πιο πιθανό είναι στην πορεία να μην τα πραγματοποιήσουμε λόγω έλλειψης χρημάτων σε μια χώρα που απειλείται με χρεοκοπία. Θεωρούμε όμως αγαθές τις προθέσεις του κ. Κατσουλη όπως και κάθε υποψηφίου.


Στην συνέχεια υπάρχουν δυο σημεία που η αλήθεια είναι πως μας προβλημάτισαν.


1.Το πρώτο αφορά την δημιουργία μόνιμου χώρου στέγασης των τσιγγάνων. Να ενημερώσουμε λοιπόν τον κ.Κατσουλη ότι στο Αιτωλικό υπάρχει ένας χώρος μόνιμης στέγασης των τσιγγάνων στο γήπεδο και δημιουργείται και δεύτερος στην Μπουζα. Εννοεί ότι θα δημιουργήσει και τρίτον χώρο; Αν σκοπός του είναι να μετατρέψει το Αιτωλικό σε Αγία Βαρβάρα της Αιτωλοακαρνανίας δεν ξέρουμε ποιον από το Αιτωλικό ρώτησε για να το κάνει. Φυσικά και το θέμα των τσαντιριών στην είσοδο πρέπει να λυθεί και για αυτό εμείς προτείνουμε να μεταφερθούν οι άνθρωποι αυτοί στην Ταμπακαρια αφού το Μεσολόγγι έχει έναν μόνιμο χώρο στέγασης και εμείς δυο, στο πλαίσιο της ισότητας των δήμων που είναι και το πνεύμα του Καλλικρατη.


2.Το δεύτερο αφορά την προστασία των γεφυριών. Συμφωνούμε μαζί σας ότι πρέπει να διασωθούν πάση θυσία. ΔΙΑΦΩΝΟΥΜΕ ΟΜΩΣ ΚΑΘΕΤΑ με την δημιουργία δεύτερης γέφυρας στο Αιτωλικό. ( έχουμε πει εδώ την άποψη μας ) Δυστυχώς κ. Κατσουλη, οι προηγούμενοι δήμαρχοι φρόντισαν ώστε το ελάχιστο παραδοσιακό σημείο της πόλης μας που μας έχει απομείνει να είναι τα γεφύρια.
Επίσης φρόντισαν να τα καταστρέψουν ανοίγοντας δυο τεράστιες καμάρες πάνω τους, ενώ οποιασδήποτε άλλος λογικός άνθρωπος θα φρόντιζε να ανοιχθούν με παράκαμψη στην στεριά που υπάρχει ακριβώς δίπλα τους. Και λιγότερο θα κόστιζε και θα έμεναν ανέπαφα τα γεφύρια. Μάλιστα η ανατολική μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως πίστα μότο Κρος αφού ούτε καν μπόρεσαν να την κάνουν ισοϋψή με τον υπόλοιπο δρόμο. Τώρα έρχεστε εσείς και μας λέτε ότι δίπλα σε αυτά τα γεφύρια θα φτιάξετε καινούργια γέφυρα. Να υποθέσουμε ότι θα είναι της ίδιας καλατραβικης νοοτροπίας με την γέφυρα του ποδηλατοδρόμου στην τουρλιδα; Θα υποβαθμίσετε έτσι αισθητικά όχι μόνο τα γεφύρια αλλά και ολόκληρο το Αιτωλικό που θα χάσει και το τελευταίο ίχνος γραφικότητας του. Στην περίπτωση δε που γίνει η νέα γέφυρα στο ύψος του αντλιοστασίου θα παρακάμψει το Αιτωλικό και θα το νεκρώσει από άποψη κίνησης ολοκληρωτικά. Συγγνώμη κύριε Κατσουλη αλλά αυτό δεν θα γίνει. Αν θέλετε να βοηθήσετε το Αιτωλικό ζητήστε από την UNESCO να τα ανακηρύξει μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, αφού εμείς δεν έχουμε υπόψιν κάπου αλλού να υπάρχει παρόμοιο κτίσμα και να χρηματοδοτήσει την ανακατασκευή τους. Τα γεφύρια φτιάχτηκαν πριν 160 χρόνια κουβαλώντας οι προγονοί μας λάσπη με τον κουβά. Δεν καταλαβαίνουμε γιατί μετά από τόσα χρόνια και με τόση πρόοδο της τεχνολογίας δεν μπορούν να ξαναφτιαχθουν και να μείνουν άλλα 200 χρόνια, συνδέοντας και το όνομα σας στην ιστορία αυτής της πόλης. Πιστεύουμε ότι επειδή και οι πολιτιστικές σας ανησυχίες είναι αυξημένες και έχουν αποδειχθεί, θα βρείτε αυτήν την ιδέα πέρα από εφαρμόσιμη και γεμάτη προκλήσεις.


Όσον αφορά τώρα τον κ. Πρεβεζανο το πρόγραμμα του κινείται στο ίδιον ρυθμό καλύπτοντας τα περισσότερα θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν, όπως και το πρόγραμμα του κ. Κατσουλη. Στην φωτογραφία φαίνονται ορισμένα σημεία του. Η αλήθεια είναι ότι επειδή είναι σε πιο γενικό στυλ γραμμένο δεν μας άφησε πολλά περιθώρια για να αρνηθούμε κάθετα σημεία όπως στο θέμα των τσιγγάνων και των γεφυριών. Επειδή όμως δεν θέλουμε εκπλήξεις ζητάμε να πάρουν οι δυο υποψήφιοι ξεκάθαρη θέση για τα δυο αυτά ζητήματα.


Συμπέρασμα: Αν εξαιρέσουμε τα δυο πολύ αρνητικά σημεία του κ. Κατσουλη, τα δυο προγράμματα είναι πολύ σχετικά το ένα με το άλλο. Καλύπτουν αρκετά από τα θέματα που απασχολούν τις τοπικές κοινωνίες Και από τα δυο απουσιάζουν κοστολόγια η έστω συνολικό κοστολόγιο. Επίσης απουσιάζει και από τα δυο η εκτίμηση για την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, που θα προκύψουν από τους στόχους που περιγράφουν.


Κάποιες επιπλέον ιδέες που θα ανάπτυσσαν αρμονικά τον τόπο μας έχουν δοθεί από όλα τα blogs του Αιτωλικού και εμείς έχουμε δώσει σε παλαιότερες αναρτήσεις
μας
εδω,
εδω,
εδω,
εδω,
εδω,


Όσο όμως κι αν αναλύσουμε τα προγράμματα φίλοι μου, τελικά οι άνθρωποι είναι εκείνοι που τα εφαρμόζουν. Και αν και δεν γνωρίζουμε προσωπικά κανέναν από τους δυο υποψηφίους απορούμε τι συμπαράσταση στο έργο του θα βρει ο κ. Κατσουλης στον αντιδήμαρχο Αιτωλικού, κ.Καραδημα. Το ρωτάμε αυτό γιατί βλέπουμε στο site του πολιτιστικού συλλόγου ότι απευθύνουν έκκληση στους δημότες Αιτωλικού για βοήθεια για το ελάχιστο. να βρουν χώρο για να λειτουργήσουν κινηματογραφική λέσχη: “Σε συνέχεια των παραπάνω άκαρπων αιτημάτων μας, προσκαλούμε τους συνδημότες μας, να βοηθήσουν στην εξεύρεση κατάλληλου χώρου” . Τα έγγραφα τους στέλνονται και στον δήμο με κοινοποίηση στους αντιδημάρχους και δεν έχουν πάρει ως τώρα απάντηση όπως λένε από τον Φεβρουάριο του 2010. Οταν λοιπον ο πρωτος σε σταυρους στο Αιτωλικο συμβουλος του δεν μπορει να στηριξει το πολυ μικρο θεμα της ευρεσης χωρου στεγασης της κινηματογραφικης λεσχης απορουμε πως θα μπορεσει να στηριξει το μεγαλο πολιτιστικο εργο που θελει να φερει σε περας ο κ. Κατσουλης.


Ευχόμαστε καλή επιτυχία σε όποιον και αν βγει και καλή δύναμη σε όλους στις μαύρες μέρες που περνάει και θα περάσει η χώρα μας στα νύχια των τοκογλύφων του μνημονίου.


Υ.Γ. Και για να παρετε μια ιδεα τι μας περιμενει απο Δευτερα ριξτε μια ματια εδω.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου