Κυριακή 8 Μαρτίου 2009

10 ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ ΑΙΤΩΛΙΚΟΥ Η αλλιώς ΓΙΝΕ ΚΙ ΕΣΥ ΔΗΜΑΡΧΟΣ, ΜΠΟΡΕΙΣ

Για να εκλεγεί κάποιος, δήμαρχος στο Αιτωλικό θα πρέπει να συγκεντρώνει κάποια χαρακτηριστικά τα οποία ανακάλυψα μόλις χθες, έπειτα από πολύμηνη συστηματική έρευνα στατιστικών στοιχείων των προηγούμενων εκλογικών αναμετρήσεων και εξαντλητική σκέψη και σας παρουσιάζω αναλυτικά παρακάτω:
  1. Θα πρέπει ο υποψήφιος δήμαρχος να ΜΗΝ κατοικεί στο Αιτωλικό. Κατά μια περίεργη σύμπτωση οι 2 στους 4 τελευταίους δημάρχους δεν έμεναν στον τόπο που υποτίθεται κυβερνούσαν αλλά στο Αγρίνιο. Αυτό δεν θα πρέπει να μας φανει παράξενο αφου θα μπορούσε να συμβαίνει και σε άλλους δήμους της χώρας μας. Έτσι για παράδειγμα ο δήμαρχος της Αθήνας είναι λογικό να μένει στην Χαλκίδα, ο δήμαρχος Θεσαλλονίκης στην Βέροια, της πάτρας στο Αίγιο κλπ. Η σκέψη μου πάνω σε αυτό το παράδοξο με οδήγησε στο συμπέρασμα ότι ετσι πρέπει να γίνεται και ότι η επιλογή είναι σωστή. Καταρχήν όταν δεν μένεις στον τόπο σου, δεν βλέπεις όλο τους ίδιους και τους ίδιους, οπότε δεν βαριέσαι και έχεις μεγαλύτερη όρεξη να εργαστείς για το καλό του τόπου σου. Έπειτα το Αγρίνιο είναι μεγάλη πόλη, οπότε αποκτάς καινούργιες εμπειρίες, ξυπνάς, και δεν είσαι ο μπούφος που μένει συνεχώς στα ίδια. Αποκτάς κουλτούρα και εξυψώνεσαι σαν άνθρωπος. Επίσης το Αγρίνιο έχει κινηματογράφο που στο Αιτωλικό δεν πρόκειται να γίνει ποτέ και βλέπεις και καμμιά ταινία που οι ιθαγενείς στο χωριό δεν μπορούν να δουν και είσαι και ενημερωμένος και κανεις και τον έξυπνο. Έπειτα έχει πιο φθηνή αγορά και δεν χρυσοπληρώνεις τα ψώνια στο σούπερ μάρκετ και στους μπακάλιδες της γειτονιάς. Τέλος μπορεί να συναντήσεις στο δρόμο τον δήμαρχο Αγρινίου και να σου πει καμμιά ιδέα, ώστε να κάνεις κανένα έργο στο χωριο. (10 μονάδες)
  2. Τίτλος. Θα πρέπει να έχει φροντίσει από πριν να αποκτήσει κάποιον τίτλο, ασχέτως ποιος είναι αυτός. Έτσι θα μπορεί να είναι γραμματέας της τοπικής ομάδας, πρόεδρος του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων, ταμίας στην ενορία του, μέλος ΔΣ στον σύλλογο φίλων παιδικού βιβλίου η αναπληρωματικό μέλος στην ένωση συνταξιούχων τοξοβόλων Ελλάδας, κάτι τέλος πάντων που να πιστοποιεί ότι εχει κοινωνική δράση βρε παιδί μου. (5 μονάδες).
  3. Ως προς τα τυπικά προσόντα θα πρέπει να είναι δικηγόρος η γιατρός η πολιτικός μηχανικός η καθηγητής η δημόσιος υπάλληλος. Απαγορεύονται δια ροπάλου επαγγέλματα όπως ψαράς, ελαιοχρωματιστής, αγρότης κλπ ασχέτως εάν πονούν περισσότερο τον τόπο τους και μπορεί να έκαναν περισσότερα πράγματα για αυτόν, γιατί αυτοί όταν τους έλεγαν στο σχολείο να διαβάσουν και να γίνουν γιατροί, δικηγόροι κλπ την έκαναν κοπάνα και πήγαιναν και έπαιζαν μπάλα η πήγαιναν στα μπιλιάρδα. Καλά να πάθουν τώρα. Άντε που θέλουν να γίνουν και δήμαρχοι. (7,5 μονάδες)
  4. Σοβαρότης - σοβαροφάνεια. Θα πρέπει να έχει καμμιά άσπρη τούφα στα μαλλιά του για να δείχνει σοβαρός. Εάν δεν έχει και το μαλλί του είναι προς το κορακί και πλούσιο, θα πρέπει η να αφήσει καράφλα η να ασπρίσει λίγο στα πλάγια. (Ντεκαπάζ συμβουλεύεται να γίνει σε Αθήνα η πάτρα για να μην τον πάρουν με τις πέτρες πριν βγει. Όταν με το καλό βγει θα έχει όλο τον χρόνο να τον πάρουν με τις πέτρες, ντομάτες, γιαούρτια και άλλα φαγώσιμα). (5 μονάδες)
  5. Εύρεση κομματικής υποστήριξης. Είναι πολύ σημαντικό να καταλάβει ο υποψήφιος δήμαρχος ότι το κόμμα πρέπει να στέκεται διακριτικά κοντά του. Να μην τον χρωματίζει εντελώς αλλά και να μην τον αφήνει ακάλυπτο. Επιλογή κόμματος πέραν των δύο μεγαλυτέρων είναι ολέθριο λάθος και μπορεί να τον οδηγήσει σε συντριβή. Εκτός αυτού και να βγει τελικά (λέμε τώρα), δεν θα πάρει καμμιά πίστωση για τα έργα που δεν θα έκανε έτσι κι αλλιώς και έτσι δεν θα φτιάξει και τίποτε για τα παιδιά του. Το αποτέλεσμα θα είναι να διασυρθεί και να απορριφθεί ακόμη και από την ίδια του την οικογένεια. Θα καταλήξει να συχνάζει σε ταβέρνες και ουζερί, και θα γίνει μπεκρούλιακας. Εξάλλου ποιός θέλει να τον συγχαρεί και να τον φιλήσει η παπαρήγα που δεν έχει κάνει αποτρίχωση ποτέ της και το μουστάκι της είναι σαν του Καραισκάκη; Αλλιώς είναι να σε συγχαρεί ο Κωστάκης με την Νατάσα η ο Γιώργος. Άλλη ποιότητα βρε παιδί μου. (10 μονάδες)
  6. Δημιουργία αυλής. Είναι ίσως το σημείο που χρειάζεται την περισσότερη προσοχή. Θα πρέπει οι άνθρωποι που τον πλαισιώνουν να είναι οι λιγοτερο ικανοί στην πόλη και στα περίχωρα η αν δεν είναι, να έχουν την προοπτική να γίνουν η να τους κάνει αυτός ανίκανους. Και δεν χρειάζεται να ψάξει, γιατί αυτοί θα τον πλησιάσουν από μόνοι τους. ΠΡΟΣΟΧΗ. Επιλογή ικανών και δραστήριων συνεργατών κρύβει τον ολέθριο κίνδυνο να αναγκαστεί να δημιουργήσει κάποια έργα στην θητεία του κάτι που θα τον βάλει αργότερα σε μεγάλες περιπέτειες και κινδύνους όπως θα εξηγήσουμε στο δεύτερο μέλος των συμβουλών μας. Έτσι ο οποιοσδήποτε αποδειχθεί ικανός θα πρέπει άμμεσα και παραδειγματικά να τιμωρειται και να διώχνεται το συντομότερο δυνατόν. (10 μονάδες)
  7. Δημιουργία προγράμματος. Είναι ίσως το ποιό εύκολο σημείο. Δεν χρειάζεται παρά να πάρει ένα οποιοδήποτε παλαιό πρόγραμμα και να το αντιγράψει. Δεν έχει σημασία η χρονολογία, ας είναι και τριάντα χρόνια παλιό, έτσι κι αλλιώς τίποτα δεν έχει γίνει σε αυτό τον τόπο από τότε. Άρα ο,τι χρειαζόταν τότε χρειάζεται και τώρα. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στο σημείο όπου θα αναφερθεί στην λιμνοθάλλασα. Θα πρέπει να αναφέρει ιδιαίτερα τα γνωστά : ότι θα την φτιάξει, θα ανοίξει το δίαυλο, θα φτιάξει το βιολογικό, θα διώξει το υδρόθειο, ότι θα κάνουμε μπάνιο στο κανάλι, θα ανοίξει τα γεφύρια, ότι θα διώξει τις φαλαρίδες για να μην τρώνε τα ψάρια και κουτσουλάνε από δω κι από κει κλπ. Εάν πείσει ότι μετά την εκλογή του η θάλασσα θα είναι κάτι σαν τις Μαλδίβες και θα τρώμε με χρυσά κουτάλια θα έχει κάνει ένα σημαντικό βήμα για την εκλογή του. (7,5 μονάδες)
  8. Τάξιμο και διορισμοί. Θα πρέπει να τον πιστέψουν ότι η ανεργία μετά την εκλογή του θα πέσει στο 0% για πρώτη φορά στα παγκόσμια χρονικά. Για να γίνει αυτό θα πρέπει την κάθε θέση που υπάρχει στο δήμο να την υποσχεθεί σε τουλάχιστον 15 άτομα, οι οποίοι όμως να μην γνωρίζονται μεταξύ τους και να τους επισημάνει αυστηρά ότι αυτός θα τους διορίσει μεν μετά, αλλά προς θεού δεν πρέπει πρίν να πουν τίποτα σε κανέναν για να μην ξεφτιλιστεί. Και να έχουν τουλάχιστον από 10 συγγενείς πίσω τους. Αν οι θέσεις δεν φτάνουν μπορεί να δημιουργήσει καινούργιες θέσεις εργασίας, στο μυαλό του πάντα βέβαια, όπως οι παρακάτω: φύλακας αναπαραγωγής της τσιπούρας, κυνηγός υδρόθειου, καταμετρητής κίνησης αυτοκινήτων στα γεφύρια, εργάτης σε εργοστάσιο παραγωγής ριβανής κλπ. Υπάρχουν πολλές, αφήστε την φαντασία σας ελεύθερη. (10 μονάδες)
  9. Παρουσία σε εκδηλώσεις. Η εκλογές είναι Οκτώμβριο. Έχει λοιπόν δύο μεγάλες εκδηλώσεις για να παραβρεθεί και να κάνει τις επαφές του. Το πανηγύρι και τη γιορτή του ψαριού. Η δεύτερη μάλιστα κρίνεται ως η πλέον κρίσιμη γιατί είναι η τελευταία του ευκαιρία να πλησιάσει τους ετεροδημότες. Αν μάλιστα περιφέρεται από τραπέζι σε τραπέζι και κερνά και κανένα μπουκάλι κρασί έχει βάσιμες ελπίδες να τον θυμηθούν σε 20 μέρες που θα ψηφίζουν και να το ρίξουν σε αυτόν και όχι στον άλλο τον τσιφούτη που δεν τους κέρασε τιποτα. (10 μονάδες)
  10. Ψηφοθηρία. Σε περίοδο οικονομικής κρίσης είμαστε, δεν χρειάζεται να σου πω γιατί σε έχει σταματήσει μισή ώρα ο τσιγγάνος στο δρόμο και σου λέει πόσο σε αγάπαει αυτός και τα δέκα ενήλικα παιδιά του καθώς και τα δεκατρία αδέρφια του με τα παιδιά τους. Δήμαρχος θέλεις να βγεις, κατάλαβε και τίποτα μόνος σου. (10 μονάδες)
Αν ακολουθήσεις αυτούς τους 10 κανόνες και συγκεντρώσεις τουλάχιστον 60 από τις μονάδες που είναι στην παρένθεση θα είσαι σίγουρα στο 2ο γύρο. Αν συγκεντρώσεις 85 είναι σίγουρο ότι θα είσαι ο νέος δήμαρχος Αιτωλικού. Αν δεν κατάφερες να συγκεντρώσεις τουλάχιστον 60, τι να πω, λυπάμαι. Όμως μην απογοητεύεσαι μικρέ μου Μαυρογιαλούρε. Έχεις 1,5 χρόνο ως τις εκλογές και 5,5 ως τις επόμενες. Προετοιμάσου και κάνε αυτά που είπαμε. Και την επόμενη φορά θα είσαι εσύ ο νικητής.

Αν πρόσεξες το άθροισμα των μονάδων είναι 85. Έχω κρατήσει άλλες 15 μονάδες μέχρι το εκατό για την περίπτωση που είσαι άξιος, δημιουργικός, ειλικρινής με τους δημότες σου, τίμιος, εργατικός, ενδιαφέρεσαι πραγματικά για το μόχθο των άλλων, για τους νέους και τα προβλήματα τους, για την ανεργία , την φτώχεια, την στέρηση, την απαξίωση του τόπου, την καταστροφή της θάλασσας και άλλα τέτοια χαζά.
Όμως αυτές ίσως να μην τις χρειάζεσαι. Θα σε ψηφίσουμε και χωρίς αυτές.
Έτσι γίνεται πάντα εδώ.

Αιτωλικο 8-3-2009
Υ.Γ. Δεν λέω πως δεν υπαρχουν άτομα που εχουν καλές προθέσεις. Κάτι γίνεται όμως και παντα στραβώνουν τα πράγματα. Γιατί οι πρόθέσεις πολλές φορές δεν φτάνουν. Η ξεχνιούνται μετά.
Το κείμενο εκφράζει την γενικότερη αίσθηση μου για το πως γίνονται τα πράγματα σε αυτόν τον τόπο. Ως εκ τούτου οποιαδήποτε ομοιότητα με υπαρκτά πρόσωπα η καταστάσεις είναι τελείως συμπτωματική και τυχαία.
To be continued...

3 σχόλια:

  1. Παιδιά ήθελα να σας στείλω μήνυμα αλλά δεν λειτουργεί η σύνδεση που έχετε πάνω δεξιά. Να το κοιτάξετε. Καλοτάξιδοι και σοβαροί.
    Τειρεσίας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. συγχαρητήρια, απλα φοβερό! αν μάλιστα τροποποιήσεις το πρόγραμμα (βλ. βιολογικός, λιμνοθάλασσα, υδρόθειο, μόλυνση) και βάλεις τα ανάλογα της κάθε περιοχής μπορείς να έκδοσής με μεγάλη επιτυχία το εγχειρίδιο αυτό πανελλαδικά. για να μην πώ σε όλη την μεσόγειο, πιο πάνω μην προσπαθήσεις εκεί πάει αλλιώς.

    το κέρατο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Και πιο πάνω, πως νομίζεις βγήκε ο Bush δύο φορές; Αυτό διάβασε, του το έστειλα με mail

    ΑπάντησηΔιαγραφή