Δευτέρα 16 Μαρτίου 2009

ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΕΗ

Ευχαριστώ το φίλο Διονύση για την λεπτομερή απάντηση που φώτισε πράγματα που δεν ήξερα, και για το οτι μου έδωσε την ευκαιρία να επανέλθω στο θέμα. Καταρχήν, για να μην παρεξηγουμαστε, εγώ δεν είπα οτι πρέπει να σταματήσουμε να πληρώνουμε τα τέλη, ούτε προέτρεψα κανέναν να το κάνει. Ούτε και έχω φυσικά την απαίτηση να μου γυρίσουν 120 ευρώ πίσω η όσα είναι τέλος πάντων. Ούτε να κλείσουν τα σχολεία ή να μείνουμε στα σκοτάδια.

Αυτά είναι αυτονόητες υποχρεώσεις κάθε δημότη και κάθε πολίτη. Όπως και δικαίωμα του είναι να ξέρει αν τα λεφτά, όσο ασήμαντα και να είναι, επειδή είναι από τον καθένα μας και συνολικά είναι πολλά, αξιοποιούνται με τον καλύτερο κάθε φορά τρόπο.
Μετά την απάντησή λοιπόν ξέρω ότι ο δήμος πληρώνει το χρόνο στην ΔΕΗ 350.000 περίπου, αν κατάλαβα καλά.

Το ερώτημά μου είναι λοιπόν το εξής: μπορεί αυτό το ποσό να μειωθεί; Τί ποσοστό είναι ο δημοτικός φωτισμός; Μπορεί ο δήμος να αλλάξει σταδιακά τις λάμπες στις κολώνες και να βάλει τις καινούργιες που έχουν μικρή κατανάλωση; Το έχει κάνει ήδη αυτό ο δήμος; Κι αυτο το ρωτάω γιατί οι νέες λάμπες καταναλώνουν το 10 με 20 % του προηγούμενου ρεύματος. Μιά μείωση λοιπόν 80% αντιστοιχεί σε όφελος 280.000 ετησίως. Άντε σε 200.000 αν βγάλουμε τις αντλίες και ότι δεν μπορεί να αντικατασταθεί. Η αν τέλος πάντων είναι γνωστό το ποσοστό του δημοτικόύ φωτισμόύ ας το γράψει κάποιος να βρούμε το ακριβές ποσό.

Αυτά τα λεφτά σε βάθος τετραετίας μπορούν μαζί με μια επιχορήγηση κρατική, να χρησιμοποιηθούν για να φτιαχτεί ο βιολογικός;

Το έχει κάνει αυτό ο δήμος μας;

Ρωτάω για να μάθω, όχι για να κατηγορήσω.

Αν έχει γίνει εγώ θα το κατεβάσω το post.

Και μετά θα ρωτήσω για τα κρατικά κονδύλια, αν παίρνει ο δήμος μας. Θα συνεχίσω να ρωτάω μέχρι να μάθω γιατί δεν έχουν γίνει τα 4-5 βασικά πράγματα που χρειάζεται το Αιτωλικό μας.

Και επειδή μια ιστοσελίδα που βρήκα για το δήμο είναι σπασμένη θα ρωτάω από εδώ.
http://www.dimosetolikou.com
Όποιος θέλει μπορεί να κοιτάξει εδώ κάτι αντίστοιχο στο Ηράκλειο Κρήτης.(σελ.13) που βρήκα στο νετ.
Η εδώ

1 σχόλιο:

  1. Πολύ σωστή η πρόταση για εξικονόμηση ενέργειας και χρημάτων. Αυτό όμως απαιτεί μελέτη και στη συνέχεια εφαρμογή. Δηλαδή είναι ένα έργο. Οι δημοτικοί μας άρχοντες όμως δεν τα πανε καλά με τα έργα. Αν ήταν κανένα ρουσφετάκι για να μαζεύουν ψήφους θα το έκαναν, σιγά όμως μην ασχοληθούν με κάτι που θα οφελήσει τα οικονομικά του Δήμου αλλά δεν δίνει ψήφους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή